Päivähoidosta ja markkinoinnista

Keiturin Soten jälkeen jotain mukavampaa 🙂 Kuten olen kirjoittanut, meillä on moni perusasia todella hienosti, mutta kukaan ei saa tietää niistä.

Kaupungin markkinointi täytyy saada aivan uudelle tasolle ja käyttäjän = muualta tulijan näkökulmasta mietityksi. Niin yrityksille kuin muuttamista harkitseville perheille.

Virroille töihin lähtöä empivä ihminen ei saa lukea kaupungin etusivua törmäämättä erinomaisesti oleviin, merkittäviin asioihin, joilla muista paikkakunnista pystymme erottumaan.

Ja yksi niistä on Koivurinteen päiväkoti.

Valitettavasti minulla ei ollut aikaa ottaa kuvia päiväkodista, ja kaupungin häpeäksi sellaisia ei löydy ainakaan helposti.

Hyvät asiat meillä

Espoossa on 30 koulua ja päiväkotia tällä hetkellä tunnistetuissa sisäilmaongelmissa ja lista saanee jatkoa. Sama tauti vaivaa koko maata. Vanhemmat kyselevät foorumeilla, mihin uskaltaa muuttaa, että pääsee terveisiin oloihin.

Virtain taajamassa on yksi päiväkoti, ja se on kunnossa. Eli 100% on kunnossa! Eikä ainoastaan kunnossa, vaan niin hieno kokonaisuus, että moni suuremmassa kaupungissa ei uskoisi, millaiset olosuhteet täällä on.

Valmistunut 2014.

Heti vierestä lähtee hiihtolatu.

Oikeaa metsää, ei mitään puistoa, on heti kyljessä. Suomalaista luontoa pääsee tutkimaan ihan välittömässä läheisyydessä.

Tontti on niin luonnontilassa, että piha-alueelta voi poimia puolukoita. Tätä pidettäisiin Etelä-Suomessa markkinointihuijauksena, ei voi olla totta.

Rakennusmateriaalina on käytetty hirttä mm. sisäilmaongelmien välttämiseksi.

Päiväkodissa toteutetaan Vihreän lipun ympäristökasvatusta.

Missä tämä kerrotaan, ja missä ovat kuvat?

Miten edes suomalainen osaa olla hiljaa tällaisesta valmiista myyntituotteesta?

Kun kerran tällainen käyntikortti on osattu tehdä, sen pitäisi löytyä hienoin kuvin kaupungin sivulta, mieluiten etusivulta. Jos joku menee kaupungin sivulle klikkaamaan “Opetus ja koulutus”, avautuu tällainen näkymä.

(Linkitin sivun, en liittänyt kuvankaappausta, koska tekijänoikeusasioista voi aina riidellä. Tosin Virtain sivuilla ei ole mitään, minkä vuoksi ne ylittäisivät teoskynnystä, joten kuvan olisi voinut hyvin laittaa.)

Sivut ovat kiinnostavat kuin paperipinkan syöminen. Sitten jos klikkaa “Varhaiskasvatus”, näyttää tältä:

Tätähän suomalainen myyntiosaaminen on liian usein.

Nettisivut on ennen vanhaan tyypillisesti tehnyt it-alan ihminen, joka on tehnyt puuhierarkian, johon kukin viraston ihminen kirjoittaa omasta kopistaan jonkun virkkeen ja pistää puhelinnumeron ja sähköpostin.

No, sain kuulla, että kaupungin sivut ovat menossa uusiksi, mutta valmista ei tule ihan lähikuukausina. Yksi asia on, mitä tässä tulen haluamaan. Sivujen ja varsinkin etusivun tekijällä pitää olla näkemystä myynnistä ja markkinoinnista, ja tason pitää olla kova. Nykyiset sivut näyttävät siltä, miltä nettisivut yleensä näyttivät 15 vuotta sitten. Se ei vain riitä enää.

Valmis esimerkki riman korkeudesta ja strategiasta

Katsotaanpa Mänttä-Vilppulan etusivua:

Mielensäpahoittaja-elokuvan päähahmo voisi kysyä, että miksi pitää olla kallis lentokoneella otettu kuva, kun Virtain sivuillakin asia on ihan yhtä lailla. Ollaan hiljaa täällä kolossamme, säästetään, ollaan paikallamme, ettei kukaan kiinnostuisi. Ja näitä markkinoinnin tärkeyttä ymmärtämättömiä ihmisiä on ihan liikaa. Asioita pohditaan järjellä, mutta lopulta ratkaisut tehdään tunteella. Aina.

Useimmat ymmärtävät, mitä tällainen vaikutelmaero kertoo lukijalle. Toisessa paikassa osataan tehdä ja halutaan tehdä parasta mahdollista. On tulevaisuudenuskoa ja on tavoite, mitä halutaan olla. Ja siihen pyritään aivan täysillä.

Toisessa tehdään, koska pitää tehdä, ja huolletaan sinne päin (monin paikoin sivujen tietojakaan ei ole päivitetty ajan tasalle). Enkä väitä, että tämä olisi ollut asenne sivut tehneellä ihmisellä. Tarkoitan, että tällainen viesti lukijalle tulee vanhentuneista sivuista.

Eikä tämä ole arvostelua tietohallintoa kohtaan. Kohta kymmenen Virtain kaupungin työvuoteni aikana yksi eniten eteenpäin mennyt asia on kunnollisen it-tuen järjestyminen.

Kaupungin markkinointi on valtuuston ja ylimmän johdon asia, ja www-sivut yksi kaikkein tärkein väline.

Mänttä-Vilppulan sivut ovat jopa paremmat kuin Tampereella, jossa resursseja sentään olisi vaikka kuinka. Tampereella ei toki ole haasteita houkutella uusia perheitä, mutta olisi heilläkin intressejä esim. napata Suomen turismikakusta isompi osa, nythän Helsinki ja Lappi vievät leijonanosan. Mänttä-Vilppulan hanke hakea jälleen Euroopan kulttuuripääkaupungiksi näyttää, mille tasolle tähdätään.

Sivut on myös tehty käyttäjälle, jotta kaupunkiin olisi mahdollisimman helppo tulla. Huomaa alempana napit “Muuttajalle”, “Asu ja Rakenna”, selkeät kuin puhelinsovelluksessa. Asiat on tehty käyttäjän ehdoilla, ei viraston organisaatiorakenteen.

Rima on vähintään tässä. On pakko pärjätä tällaiselle.

Ja sitten vielä

Tiedän hyvin, että Koivurinteen päiväkodin kanssahan kävi niin, että siitä tehtiin heti kättelyssä liian pieni. Vaikka virkamiehet ja työntekijät kertoivat tilastoin ja faktoin, miten suuri tarve tulee olemaan.

Seurauksena jokaiselle ei ole ollut hoitopaikkaa talven mittaan. Se pitää määräysten mukaan löytyä. Olen kuullut kadulla jopa kommentteja, että eihän se ole kovin paljon, jos seitsemän lasta on ilman hoitopaikkaa.

Muuttajan kannalta on ihan sama, puuttuuko hoitopaikka kahdelta vai 20 lapselta, silloin sitä ei ole. Ja silloin ei tänne pysty töihin muuttamaan. No, hoitopaikkojen tilanne järjestyy kyllä ennen pitkää, tavalla tai toisella.

Mutta tähän palaamme vielä, koska uuden koulun rakentamista ei ole varaa mokata samalla tavalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s