Paikkaneuvottelut, Keiturin Soten hallitus ja maakuntauudistusta

Luottamuspaikkaneuvottelut puolueiden välillä ovat olleet valmiit jo hetken. Virallinen tiedote on julkaistu ja se kuvaa tapahtumia ihan hyvin. Puolueet sisällään jakavat paikkojaan tämän jälkeen. Paikat vahvistetaan uuden valtuuston ensimmäisessä kokouksessa 12.6.

Virroilla puolueiden neuvotteluissa perinteenä on, että kaikki paikat on pisteytetty ja äänimäärän mukaisesti puolueilla on pisteitä, joilla voi hankkia paikkoja. Sitten pisteiden käytöstä neuvotellaan. Jokaisessa kunnassa on oma kulttuurinsa siitä, miten paikoista sovitaan. Pisteytyksellä päästään varsin helposti reilulta tuntuvaan ratkaisuun.

Jos kaupunginhallitus saadaan toimimaan yhtä hyvin kuin neuvottelut menivät, ja kehitämme hyvät työtavat, mahdollisuudet ovat todella hyvään yhteistyöhön ja toimikauteen.

Toivottavasti olemme tekemättä suuria virheitä, pystymme pitämään Virtain puolta ja kehittämään uutta. Todellinen työ ja kehitys tehdään yrityksissä ja työpaikoilla. Poliitikkoina voimme mahdollistaa ihmisten ja yritysten ideoita ja olla estämättä kehitystä.

Kokoomuksen luottamuspaikkajako on jo sivuillamme:

http://www.virtainkokoomus.com/luottamustoimet.htm

Keiturin Soten hallinnosta

Paitsi lautakuntien, hallituksen ja puheenjohtajien valinnasta, neuvoteltiin myös kaupunkikonsernin yhtiöiden hallitusten ja hallintoneuvostojen paikkajaosta.

Keiturin Soten hallituksen järjestämisestä pidin pitkän puheenvuoron ja monta lyhyttä perään. Mehän emme neuvottelijoina olleet mikään toimielin, joka voi hallintoa muuttaa, mutta hyvää keskustelua asioista käytiin. Otetaan asia esille hallituksessa aikanaan ja katsotaan, mihin päädytään.

Mielipiteeni on, että hallituksen jäsenten pitäisi olla yhtiön alan niin hyvin osaavia, että heistä olisi toimitusjohtajalle apua.

Osakeyhtiölakihan sanoo muun muassa seuraavaa:

Osakeyhtiölaki 6 luku 17§:

Toimitusjohtaja saa ryhtyä yhtiön toiminnan laajuus ja laatu huomioon ottaen epätavallisiin tai laajakantoisiin toimiin vain, jos hallitus on hänet siihen valtuuttanut…

Minusta tästä tulee johtopäätös: Toimitusjohtaja ei lain mukaan ole strateginen johtaja. Jonkun pitäisi osata olla. Kuka oikeasti osaa? En usko, että kukaan virtolainen.

Ammattilaishallitus

Tarvitsisimme ammattilaishallituksen, ainakin jos yhtiön ajatellaan jatkavan jotenkin nykyisellään 1.1.2019 jälkeen.

Mielestäni kaikkien hallituksen jäsenten pitäisi olla niin kokeneita alan ihmisiä, että voisivat toimia toimitusjohtajana. Pari selkeää asiantuntijaahan siellä on, mutta poliittisilla mandaateilla on muitakin.

Onhan tässä myös helposti kuviteltavia vasta-argumentteja. Suurimpana varmaan se, että jos ajatellaan, että yritys vain luotsataan maakunnan hoiviin ja sillä hyvä.

Hallituksen kokoonpanoon emme sitten pysty vaikuttamaan, jos yhtiö edes jatkaa. Pidempään aikaväliin ei siksi kannattaisi satsata, joten miksipä ruveta vaihtamaan ihmisiä. Maakunta hoitaa palvelujen pitkäaikaisen kehittämisen.

Otetaan hallitusasia esille, kun kausi alkaa, kuitenkin.

Maakunta- ja soteuudistus Pirkanmaalla

Pirkanmaalla maakuntauudistuksen valmistelu etenee kuin juna. Vaikka välillä mediassa spekuloidaan, voisiko koko uudistus taas kariutua, niin en usko enää.

Mikään oppositiopuolue ei enää ehdota maakuntauudistuksen peruuttamista. Valinnanvapauden toteuttamisenkin suhteen tulee lähinnä parannusehdotuksia:

https://www.vihreat.fi/artikkeli/2017/03/olli-poika-parviainen-sote-maakuntauudistuksesta-korjataan-valinnanvapausmalli-annetaan-maakunnille-aidosti-paatosvaltaa

Meitä kovasti kiinnostavat Pirkanmaan palveluverkkoasiat eivät vielä ole konkretian tasolla, mutta yleispiirteisiä linjauksia on.

Ja niiden käytännön merkitystä voi tulkita kovin monella tavalla. Asiasta riippuen voidaan olla toiveikkaita tai sitten jotain muuta. Nostettakoon tässä yksi dia (lähde: pöytäkirjatiedosto täällä):

maakunnan kaavarakenne

Eli seutukeskuksia ovat Tampere, Vammala, Valkeakoski, Mänttä ja Parkano??? 🙂

No, tämä ei varmastikaan ole koko totuus, lopullinen totuus ja tilanne riippuu palvelusta. Uskon, että loppujen lopuksi terveydenhuollon taso kokonaisuutena tulee nousemaan, mutta muutos kestänee pitkään.

Toinen mielenkiintoinen poiminta valtion powerpointeista (lähde). Koko maahan on kehitteillä valtavasti nettipalveluja neuvontaan ja itsediagnostiikkaan. Puhutaan virtuaalisairaalasta. Hoidosta puhutaan tällaisilla 6 askeleena:

oda

Eli optimaalinen oletus on, että ensin ihminen hakee itse tietoa. Toisella portaalla voi kirjautua johonkin palveluun, jossa esimerkiksi tehdään jokin kysymyspatteri, jolla suljetaan pois joitakin diagnooseja ja annetaan ohjeita (ei hätää / varaa aika lääkäriin / soita heti 112 jne).

Vasta kolmas vaihe hoitoa on etäkontakti ihmiseen ja neljäs vaihe on vastaanotolla käynti.

Ei sillä, että pitäisin tällaista välttämättä huonona. Mutta tämä kertoo, minkä tason ajattelu- ja toimintatapojen muutosta soteuudistus tavoittelee. Ja tämän vuoksi asian pitäisi kiinnostaa ihmisiä, vaikka vuosien saatossa uutisointiin tulee taisteluväsymys.

Maakunta- ja sote-uudistuksen Pirkanmaan valmistelua voi seurata sivuilta pirkanmaa2019.fi.

Valmistelua tekevien työryhmien ja toimielinten päätöksiä voi seurata täältä:

http://pirkanmaajulkaisu.ktweb.fi/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epj_tek_tweb.htm

Valtakunnallisia uutisia löytyy ministeriön sivuilta:

http://alueuudistus.fi/tiedotteet-ja-uutiset

Palaan asiaan aina, kun jotain uutta selviää!

1 thoughts on “Paikkaneuvottelut, Keiturin Soten hallitus ja maakuntauudistusta

  1. Hei,

    Jutussasi ollut piirrros (Maakunnan perusrakenne) on vanha ja virheellinen ja vaatii korjauksen!
    Kurun kautta kulkevan tieyhteyden peruskorjaus on maakuntaliiton ohjelmassa!

    Virrat-Tampere reitti lyhenee merkittävästi. Ennen muuta Alavus, Lapua jne -suunnan runsas maatieliikenne ”sujuvoituu” ja lisääntyy merkittävästi kun ko kantatie saadaan asianmukaiseen kuntoon.
    Kantatien kunnostus on toteutettava kiireellisesti.

    Virroillla tieliikenteen palvelukeskus muodostuu Herranen/Makkaraoja risteysalueelle!

    t. Mikko

    Tykkää

Jätä kommentti