Pöytäkirja täällä.
Lyhyt kokous. Tytti Majanen kirjoitti kokouksesta jo täällä.
§3-23 Luottamushenkilövalinnat
Hyväksyttiin neuvottelujen mukaisesti muutoksitta. Lista varmaan tulossa kaupungin sivuille piakkoin.
§24 Valtuustoryhmien muodostaminen
Jokainen vaalien ryhmittymä perusti oman valtuustoryhmän. Jokaiseen valtuustoryhmään liittyivät ko. ryhmittymän kaikki valtuutetut.
§25-27 Kokousajat, kunnalliset ilmoituskanavat, perusturvan lisämääräraha ohjelmistolisensseihin
Nuijittiin muutoksitta esityksen mukaan. Pieniä, selkeitä, hyvin valmisteltuja asioita. Mutta asioita, jotka on valtuuston päätettävä. Hallitus, viranhaltijat tai lautakunnat eivät voi päättää.
§28 Vuoden 2018 talousarvion raami
Valtuutetuille oli jaettu kokouskutsun aineistona ainoastaan osastoittaiset budjettiluvut, ei siis mistä nämä koostuvat. Toisaalta ymmärrän tämän infon suppeuden. Suunnittelu on vasta alussa ja monia asioita ei voi vielä tietää. Summia joudutaan valtuustossa vieläkin muuttamaan, ehkä useammankin kerran. Virkamiehet tarvitsivat valtuustolta oikeudet aloittaa tarkemman suunnittelun.
Olisi kuitenkin ikävää, jos sitten joku jatkossa vetoaisi argumenttiin, että kesäkuussahan tällaiset summat sovittiin, kun käytännössä päätetään lähes sokkona menopuolen osalta.
Tulopuolen (verot ja valtionosuudet pääasiassa) ennusteet pohjautuvat tietoihin lainsäädännöstä ja talousennusteisiin, niihin voitaneen luottaa niin hyvin kuin talousennusteisiin nyt missään voi luottaa. Ja ällistyttävän tarkasti virkamiehet tämän osaavat tehdäkin.
Pentti Tikkanen (kok) oli uutena teknisen lautakunnan puheenjohtajana läpikäynyt kaupungintalolla teknisen osaston budjetin tarkemmat luvut. Hän huomautti, että raamissa ei ole huomioitu teknisen johtajan palkkakuluja, koska raami on tehty vertaamalla vuoteen 2016, jolloin teknistä johtajaa ei ollut palkattu. Risto Saarinen (sd) nosti esille myös tarpeen korjausvelan hoitamiseen.
Tikkanen teki esityksen, että raami hyväksyttäisiin muutoksella, jossa teknisen lautakunnan raamia kasvatettaisiin 100000 eurolla em. syiden vuoksi.
Risto Saarinen ja Pauli Kotalampi (vas) kannattivat ehdotusta. Koska oli tehty kannatettu vastaesitys kaupunginhallituksen esitykselle, äänestettiin. Tikkasen esitys voitti 18-9.
Äänestin itsekin Tikkasen esityksen puolesta. Valmistelun vaiheen vuoksi äänestyksellä ei välttämättä ole paljoa merkitystä budjetin lopputuloksen kannalta, joten harkitsin myös kaupunginhallituksen esityksen kannattamista.
Joka tapauksessa äänestys oli symbolisesti mukava avaus kauteen. Valtuusto oli hereillä. Ja korjausvelassa, kuten toivottavasti muissakin asioissa jatkossa, on heti tekemisen meininki.
Uusi kaupunginhallitus varmasti huomasi opetuksen. Uudelle valtuustolle kannattaa tuoda vain hyvin valmisteltuja asioita, joista on saavutettu yksimielinen tai hyvin laajan kannatuksen esitys.
§29 Valtuutettujen virrat.fi-sähköpostit
Hyväksyttiin muutoksitta.
Uudet valtuustoaloitteet
Tehtiin kolme uutta valtuustoaloitetta. Valtuustoaloitteethan ovat valtuutettujen ehdotuksia, joiden järkevyyttä lähdetään sitten selvittämään. Usein aloitteiden etenemisprosessi on ollut mielestäni demokratian kannalta hidas.
Kaikkien valtuustoryhmien yhteisenä tehtiin aloite Virinän tilan ja kirjaston tilojen käytön selvittämisestä. Sanotaan nyt heti, että tarkoitus ei ole haitata taidenäyttelyitä tai muuta kulttuuritoimintaa, ennen kuin tällainen väite lähtee liikkeelle.
Nyt vain selvitetään vain, olisiko järkeä tuoda näyttelyitä enemmän kirjastolle, jossa ihmisiä käy enemmän. Virinää voisi sitten käyttää yhdistysten kokoustilana, koska tällaisista ilmaisista tai edullisista tiloista on ilmeisesti puutetta. Jos tästä on enemmän haittaa kuin hyötyä, näin ei tietenkään tehdä.
Toisena tehtiin aloite hallintosäännön muuttamisesta teknisen toimen osalta. Tämä on iso ja monitahoinen asia, katsotaan mitä valmistelu tuottaa.
Kolmantena tehtiin aloite rakennusjärjestyksen päivittäminen puolesta. Ennen kuin perehdyn asiaan, en tästäkään sano mitään. Siihen asti poseeraamme portailla 😀