Kaupunginhallitus 19.6.2017

Oli hieno hallituksen kokous. Ajatuksia lensi ja henki oli hyvä. Kommentoin mielenkiintoisimpia pykäliä.

boardroom

2 Elinkeino-ohjelma vuosille 2017-2021

Elinkeino-ohjelma lähti jatkokäsittelyyn puolentoista tunnin keskustelun jälkeen. Virkamiesten valmistelemassa ohjelmassa on hyviä tavoitteita ja toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi. Valmistelu on kesken, joten paperista vain sen verran kuin pöytäkirjassa on.

Elinkeino-ohjelmassa on kaksi kärkihanketta:

  1. Hyödynnetään pääteiden mahdollisuudet
  2. Uudistetaan Virtain imago

Sanojen takana on paljon toimenpiteitä, ja tavoite ei sen vähempää kuin pysäyttää väkiluvun lasku. Kova tavoite, mutta näin tosissaan todellakin yritetään.

Lisäksi on kolme painopistealuetta:

1) Tehdään kaupungin hankintapäätökset tunnistaen paikallisten yritysten vahvuudet ja tarpeet
2) Edistetään tiiviin ja elinvoimaisen kaupunkikeskustan kehittymistä
3) Edistetään BioVirrat-toimintatapaa.

Yhtä näistä pitää kommentoida. BioVirrat-toimintatapa kaipaisi minusta kyllä melkoista ryhtiliikettä ja terävöittämistä, kenties tarpeellisuuden miettimistä. Mitä sillä oikein tarkoitetaan ja mitä ei tarkoiteta, ja mitä sillä tavoitellaan?

Ensimmäiseksi en pidä ”toimintatapa” -ajatuksesta lainkaan. Ulospäin ennen valtuustouraani näytti lehdissä pitkälti siltä, että aina voi tehdä jotain ja lyödä perään BioVirrat-leiman, koska todella moni asia nykyään liittyy biotalouteen tai fossiilisista polttoaineista luopumiseen.

Minusta pitäisi miettiä isoa listaa eri asioita, joita voisi tehdä. Sitten valita ne, joilla näyttäisi olevan paras mahdollisuus saada rahoja takaisin. Ja katsoa, riittääkö ennalta määritelty budjetti mihin. En tiedä, onko näin tehty, mutta ei siltä ole yleensä ulospäin näyttänyt.

Toiseksi, moni Virtain sivujen BioVirrat-osion asioista menee jo painopistealueen 1 (paikallisilta hankintoja) alle, eli paljon on päällekkäisyyttä.

Mitä fossiilisista polttoaineista luopumiseen tulee: Kunnilla on paljon kehittyneempi ja uskottavampi Hiilineutraali kunta -brändi, jolle on oma foorumi ja josta saa ideoita tutkitusti vaikuttaviin ratkaisuihin energia- ja ilmastoasioissa.

Linkki: http://www.hinku-foorumi.fi/fi-FI/Kunta

Minusta kotikutoinen BioVirrat voitaisiin vaihtaa Hiilineutraalin kunnan aseman tavoitteluun tai sitten vähintään yhdistää nämä.

Kuntarahoituskin näyttää olevan valmis antamaan halvemmalla lainaa kestäville investoinneille. Täytyy ottaa esille koulun suunnittelusta päätettäessä. Energiansäästö ja puumateriaalit ovat ainakin olleet myöntöperusteina.

Ilmastonmuutoksesta, sen ehkäisystä ja siihen sopeutumisesta muutama sana. 1) Se on tärkein asia maailmassa seuraavan 30 vuoden aikana 2) Se on yksi varmimmin kasvavista liiketoiminnan aloista. Tämän vuoksi Hiilineutraali kunta olisi loistava foorumi edistyä kuntana. Väitän myös, että hiilineutraaleihin kuntiin syntyy keskimäärin muita kuntia nopeammin tulevaisuudessa kasvavaa bisnestä.

3 Vuoden 2018 talousarvion laadintaohje

Vähäisellä keskustelulla laadintaohje eteenpäin.

4 Lausunto Pirkanmaan tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta
2017-2021

Päätettiin lähettää lausunto parilla lisäyksellä. Siekkisentielle ehdotamme kevyen liikenteen väylää koko mitalle. Lisäksi ehdotamme kevyen liikenteen kokonaissuunnitelman tekemistä koko Virtain alueesta.

Lisättiin myös joitakin tieosuuksia korjattavien kohtien listalle. (Kurjenkylä-P-joki, Kotala-Killi, Härkönen-Vaskivesi)

7 Kaupunginhallituksen valmistelutyöryhmän nimeäminen
toimikaudeksi 2017-2019

Perustimme valmisteluryhmän, jossa hallituksen vaikeimpia asioita etukäteen pohditaan kaupunginjohtajan ja muiden virkamiesten kanssa. Pj. Reijo Koskela, jäseninä minä, Armi Hänninen, Tytti Majanen ja Katja Kotalampi.

Valmisteluryhmän ei ole tarkoitus olla mikään etuoikeutettujen pieni piiri, vaan kaikilla hallituksen pöydän ympärillä olevilla on oikeus tulla sen kokouksiin, mutta nimetyillä on vakiovastuu olla paikalla.

22-23 Täyttöluvat

Hyväksyttiin yksimielisesti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s