Perusturvalautakunta 20.6.2017

Uuden lautakunnan ensimmäinen kokous. Olen hallituksen edustajana lautakunnan pöydässä, Tytti Majanen johtaa puhetta. Ei siis tarvitse pelätä, että mitään ongelmia lakaistaisiin maton alle, jos vain niistä kuullaan. Kirjoitan mielenkiintoisimmista pykälistä.

2 Talouden toteuma 1-4/2017

Merkittiin tiedoksi. 30,6% budjetista käytetty ensimmäisen kolmanneksen aikana. Kesän aikana kulut ovat usein hieman alhaisemmat. Loppuvuosi voi aina yllättää, mutta hyvältä näyttää.

Onko ansio Keiturin Soten ja jos, millaisten ratkaisujen, en osaa vielä tällä kokemuksella sanoa. On joka tapauksessa aivan mahdollista, että perusturva käyttää budjetistaan vain 90-95%. Lisää asiasta pykälässä 6.

4 Työterveyshuollon ulkoistaminen

Työterveyshuolto on työntekijöiden terveydenhuoltoa, jonka järjestävät kaksiosaisen rahoitusjärjestelmän kautta yritykset ja työntekijät.

Kunnalla on velvollisuus järjestää kunnassa toimiville yrityksille työterveyshuoltopalvelut.

Palveluista peritään hinta, josta puolet maksaa työnantaja suoraan. Puolet maksaa KELA rahoista, joita kaikki työnantajat ja työntekijät maksavat palkan ohessa.

Homma menee niin, että yrityksen maksaessa palkkaa maksetaan työtulovakuutusta, josta n. 73% kutsutaan työnantajan maksamaksi osaksi ja n. 27% työntekijän maksamaksi osaksi. Tämä raha korvamerkitään tiettyihin sote-palveluihin, joista työterveyshuolto on yksi.

Työterveyshuollosta ei siis makseta veroja, sen maksavat työnantaja ja työntekijä, mutta julkinen valta säätelee sitä laeilla.

Miksi ulkoistaminen?

Edellinen valtuusto oli päättänyt ulkoistaa työterveyshuollon. Mielestäni päätös oli ainoa oikea. Perustelen miksi.

Uuden kuntalain mukaan kaupunki ei voi enää toimia liiketoiminnassa, jossa se kilpailee yksityisten yritysten kanssa, paitsi yhtiöittämällä toiminnan. Ei myöskään siis yksityisten yritysten työterveyshuollon järjestäjänä.

Lainsäätäjä on näet ajatellut, että kunta voi omassa toiminnassaan paikata liiketoiminnan ongelmia aina verotuloilla ja tämän vuoksi kilpailla epäreilusti yksityisiä vastaan. Kunta aiheuttaisi markkinahäiriön, niin kuin nykyään sanotaan.

Kun kunnankin toiminta on yhtiönä, nähdään, pystyykö yhtiö kattamaan kulunsa, vai joudutaanko sitä verovaroilla koko ajan tukemaan, mikä pitkän päälle on kiellettyä.

Tämän vuoksi Virroilla on esim. Virtain Energia oy, joka tuottaa lämpölaitoksellaan lämmitysenergiaa, ja Virtain Yrityspalvelu oy, joka vuokraa toimitiloja.

Työterveyshuoltoa pitäisi siis tehdä yhtiön kautta. Luonnollinen vaihtoehtohan olisi tehdä sitä Keiturin Soten hommana. Tässä tulisi sellainen ongelma, että Keiturin Sotesta tulisi markkinoilla kilpaileva yhtiö. Nykyisin se ei ole markkinoilla kilpaileva yhtiö, vaan tuottaa palveluja vain kaupungille eli on ns. kaupungin inhouse-yhtiö. Koska Keiturin Sote on inhouse-yhtiö, Virrat voi valita tilaavansa palvelut siltä ilman kilpailutusta.

Tietysti voitaisiin perustaa oma yhtiö tätäkin varten, mutta työterveyshuollossa (tai missään terveydenhuollossa) kilpaileminen avoimilla markkinoilla ei ole ihan helppoa bisnestä. Ei ole sattumaa, että alaa hallitsevat ketjut, joilla on monenlaisia volyymi- ja maantiede-etuja, puhumattakaan etulyöntiasemasta lääkärien ja muun henkilökunnan rekrytointiin.

Joten

Kunnan on kuitenkin järjestettävä työterveyshuolto, ja järjestäminen tarkoittaa, että se on jotenkin saatava kunnan alueella tapahtumaan. Siksi on kilpailutettu työterveyshuollon tuottajia. Kilpailutuksen hintavertailu on täällä, jos haluaa ehtoihin ja pisteytykseen tutustua.

Pisteytyksessä 40 pistettä sai laadusta, ja kaikki tarjoajat saivat 40 pistettä. Jälkiviisaana voi sanoa, että olisiko pitänyt vaatia enemmän laatupisteytyksessä, mutta tämähän on viisastelua. En olisi itse osannut paremmin.

Minulla on tähän positiivinen näkökulma. Laatuvaatimuksiin vastaaminen minusta osoittaa, että isojen ketjujen maassa laajentuvan läsnäolon vuoksi Virroillekin on mahdollista saada monenlaisia palveluja.

Halvin tarjoaja sai 60 hintapistettä ja kalliimmat tähän suhteutettuna.

Kokonaispisteissä Attendo oli halvin ja sai 100 pistettä, Pihlajalinna sai 99,9 pistettä ja Mehiläinen 86,2 pistettä. Pisteytyskaavat ja hinnoittelukaavat oli tarjouspyynnössä yksikäsitteisesti määritelty, joten parhaat pisteet saanut oli tietenkin otettava.

No niin, työterveys on sitten yrityksillekin kunnossa!

 

6 Keiturin Sote Oy:n esittäytyminen uudelle lautakunnalle

Toimitusjohtaja esitteli Keiturin Soten strategiaa, kehittämiskohteita ja tehtyjä toimenpiteitä.

Olen arvostellut Keiturin Soten perustamista poliittisena päätöksenä, koska mielestäni naapurikuntien ja yksityisten yhteisyritykset ovat toimineet taloudellisesti tehokkaammin, tasokkaampia palveluita tarjoten ja alusta alkaen kunnolla.

Nyt toimiessaan haluan kuitenkin vain hyvää KS:lle. Yhteinen etumme on, että yhtiö menee mahdollisimman hyvässä kunnossa maakuntauudistukseen. Sitten saa nähdä, mitä tapahtuu.

Joka tapauksessa, mitä paremmassa kunnossa yhtiö on, sitä varmemmin se saattaa jatkaa toimintaansa, maakunnan inhouse-yhtiönä tai jotenkin muuten. Ja mitä paremmat palvelut kahden kunnan yhteistoiminta-alueelle saadaan, sen parempi meille.

Keiturin Sotella moni asia on lähtenyt sujumaan paremmin. Kuntalaiset ovat kertoneet, että lääkäritilanne on parantunut molemmissa toimipisteissä.

Kadulla kerrotun mukaan kokeneita ja pysyviä lääkäreitä on saatu. Näin on käynyt, vaikka Attendon edustaja Virrat-Areenassa oli sitä mieltä, että pysyviä lääkäreitä ei saataisi tänne.

Budjettitilanteesta näkee, että yhtiö on vähentänyt perusturvan kuluja aika paljon. Itse asiassa, jos loppuvuosi toteutuu alkuvuoden tahtiin, kulujen vähennykset ovat jo naapurikuntien yhteisyritysten kertaluokassa. Naapurikuntien viesti on ollut, että palvelut niissä ovat tämän lisäksi parantuneet.

Moni on minulle sanonut vastaantullessaan, että KS:ssa säästö on huomattavaksi osaksi tehty ennaltaehkäisevää työtä karsimalla, mikä on pitkän päälle tappiollista. Tämän viestin toin lautakunnassa esille.

Katsotaan, miten asiat kehittyvät. Voi myös olla, että yhtiö lähtee hyvinkin tästä toimimaan. Monia pieniä lupaavia merkkejä on tullut.

Annan palautetta yhtiölle kokouksissa sen mukaan, mitä kuntalaisilta kuulen. Pidin puheenvuoron kuulemistani psykiatrian ongelmista. Lautakunta pystyy tilaamaan KS:ltä valtuusto antamaan rahat. Poliitikkojen ja sitä kautta viime kädessä  Virtain ja Ruoveden kuntalaisten käsissä on, mitä palveluita haluamme tilata. Jos palvelun taso ei ole kuntalaisten mielestä riittävä, yhtiön kanssa neuvotellaan.

7-15 

Pienempiä asioita, jotka päätettiin esityksen mukaan.

snake-309143_960_720

Ja sitten juhannuksen viettoon 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s