Sähköautojen latauspisteistä, valtakunnankin keskustelunaiheesta

Monet ovat vuoden kuluessa puhuneet ohikulkuliikenteen hyödyntämisestä, varsinkin Ähtäriin odotettavan pandayleisön vuoksi.

Liikenteessä on yllättävän äkkiä tapahtumassa muutos, joka 1) vaikuttaa ihmisten taukopaikkojen ja reittien valintoihin ja 2) voi saada kulkijat poikkeamaan ohitusteiltä taajamiin: sähköautojen yleistyminen. Sanoin tästä jo keväällä muutamille ja silloin jotkut vielä nauroivat ajatukselle.

Nyt valtakunnan tasollakin poliitikot ovat heränneet.

Kai Mykkänen ja kokoomus ehdottivat latausinfran rakentamiseen valtion tukea:

https://yle.fi/uutiset/3-9722878

Osmo Soininvaara kommentoi edellistä:

http://www.soininvaara.fi/2017/07/16/sahkoauton-latauspiste-jokaisella-bensa-asemalla-ei-ole-loppuun-asti-herkittu/

Anne Berner ei ottanut kantaa, mutta asia on pöydällä yhtenä toimenpiteenä:

http://www.ksml.fi/kotimaa/Berner-ei-ota-kantaa-kokoomuksen-esitykseen-s%C3%A4hk%C3%B6autojen-latauspisteist%C3%A4/1014933

ksslataus

Sähköauton latauspiste on ollut jo hetken aikaa käytössä Keskustie 10:ssä. (Ei aina tyhjänä, kuten kuvassa.) Samanlaisen pisteen KSS on rakentanut myös Ähtärin eläinpuistoon.

Nyt, jos haluamme Ähtäriin ounastellun pandaturismin kulkevan jatkossa Virtain kautta, tai keskustaajamaan poikkeamisen kiinnostavan ohi ajavia matkailijoita, latauspisteitä pitää saada ennen pitkää, ja mieluusti äkkiä, lisää.

Kuulostaa ehkä ikkunasta katsottuna vielä suhteettomalta väitteeltä.

Hallituksen tavoite on 250000 sähköllä kulkevaa autoa vuoteen 2030 mennessä. Tuo määrä on helposti saavutettavissa, kun muutamaa kannustinta rukataan. Ja rukkaamisesta on ollut paljon puhetta viimeksi viime viikolla, mm. uutisissa ja SuomiAreenassa.

Katsotaanpa, mitä USAn kalleimpien autojen segmentissä on tapahtunut aivan juuri:

Tesla-Model-S-vs-Luxury-Car-Competitors-1-570x333

Kaikki menettävät markkinaosuuttaan dramaattisesti, paitsi Tesla Model S (ainoa täyssähköinen) ja Porsche Panamera.

Tesla vs muut

Tesla tappaa siis BMW:n, Audin, Mersun ja muiden kalleimmat mallit, ja nopeasti. Jokainen Model S:n kyydissä ollut tietää, miksi.

Hämmästyttävintä on, ettei eurooppalaisilla valmistajilla ole vieläkään kilpailevaa tuotetta. Tämä oli yhden autosegmentin sisällä, mutta monet syyt näyttävät siihen suuntaan, että hyvin pian myös muissa henkilöautoluokissa. Vähäisin syy ei ole Tesla Model 3:n massatuotannon alkaminen vain muutamia päiviä sitten.

Volvo ilmoitti myös noin viikko sitten, että tästä lähin kaikki uudet mallit ovat jollain tavalla sähköisiä. Ilmoitus oli varmasti tarkoituksella epämääräinen. Epäselvää on, ovatko kaikki edes ladattavia hybrideitä vai jotain muuta. Lisäksi ilmoitus oli selvästi ajoitettu Tesla Model 3:n tuotannon aloittamisen ajankohtaan huomion saamiseksi. Mutta näin se nyt menee, muunlaisia autoja ei kohta tehdä.

Saksassa puuhataan polttomoottoriautojen myyntikieltoa 2030 alkaen (Ranskaan tuli jo kielto 2040 alkaen).

Jos sähköautojen tuleminen yhtään epäillyttää, kannattaa lukea vaikka seuraavat ensin:

https://www.ing.com/Newsroom/All-news/Electric-cars-will-take-over-threatening-European-car-industry.htm#

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-07-14/big-oil-just-woke-up-to-the-threat-of-rising-electric-car-demand

Tästä voi lukea yleisimmistä myyteistä, jotka eivät enää pidä paikkaansa. Jos joku vaikka sanoo, että sähköautot ovat epätaloudellisia, eivät vähennä päästöjä elinkaarensa aikana tms.

http://www.autobytel.com/hybrid-cars/car-buying-guides/top-10-electric-car-myths-121136/

Se lataus kestää pidempään kuin tankkaus…

Mutta on silti mukavampi ja aikaa säästävämpi. Arkena. Nimittäin huoltoasemalla käyminen jää pois.

Ihmiset lataavat autonsa yön aikana kotona, siinä se. Tarvittaessa myös töissä käydessään, liikuntaharrastuksensa aikana, ruokakauppareissulla.

Pikalataus kestää autosta ja laturista riippuen yleensä puolen tunnin tienoilla kieppuvan ajan. Tämä muuttaa latauspisteiden asemaa nykyiseen huoltoasema-ajatteluun verrattuna. Tulevina vuosina lataus todennäköisesti nopeutuu jonkin verran.

Matkalle lähtevät sähköautoilijat tulevat miettimään, missä haluavat pysähtyä hetkittäin latauksien ajaksi. Nähtävyystyyppisille (ja muillekin) matkailukohteille ja kohtuullisen hyvin teiden lähelle sijoittuville ravintoloille sähköauton latauspiste tulee olemaan tärkeä tapa saada ihmisiä pysähtymään. Latauspiste on pieni, epäbyrokraattinen ja vähän tilaa vievä asia rakentaa esim. polttoainekauppaan verrattuna.

Latauspisteverkko tulee siis ennen pitkää irtoamaan nykyisestä huoltoasemaverkosta ja muistuttamaan enemmän ravintola- ja matkailukohdeverkkoa.

”Ei toimi Virroilla syystä x”

No ihan sama jos joku näin näkee 😀 mutta Tampereella ja Helsingissä on porukkaa, joka tietää, että se toimii, ja näitä kotimaan matkailussa liikkuu.

Kun sähköautojen valmistus saa vielä hieman skaalaetuja, on kaksi syytä, jotka tuovat sähkömoottorille voiton, eikä niille voi mitään. 1) Halvempi polttoaine ja 2) halvemmat huoltokulut (Ei öljynvaihtoja, suodattimia, sytytystulppia. Moottorissa liikkuvia osia noin sadasosa siitä mitä polttomoottorissa, ei vaihteistoa -> odotettava käyttöikä kasvaa huomattavasti.)

Katsotaanpas sähköä käyttävien ajoneuvojen määriä Euroopassa (huom. kaksi viimeistä pylvästä ovat vuoden puolikkaita, mikä hämää, kasvu ei ole hidastunut)

sähköautot euroopassa

(Lähde: https://www.transportenvironment.org/press/europe-shortly-hit-more-500000-electric-vehicles-road-study)

Kesti vuosikymmeniä, että maailman teille tuli ensimmäinen miljoona sähköistä autoa. Toinen miljoona meni rikki tänä vuonna ja sen tulemiseen meni 18 kuukautta. Seuraavan miljoonan on ennustettu tulevan puolessa tuosta ajasta. Eksponentiaalisesti kasvava asia yllättää aina puskista.

Tämähän ei ole ainoastaan kaupungin asia, vaan yritykset varmasti osaavat laskea itse. Lisäksi näyttäisi siltä, että valtiokin on tukea nyt alkuvaiheessa tarjoamassa. Asiaa täytyy kuitenkin seurata, tämä on tulevaisuudessa merkittävä tapa ohjata ihmisiä nimenomaan pysähtymään hetkeksi ja poikkeamaan esim. keskustaajamaan. Kiinnostaa tietysti myös ilmaston vuoksi!

tesla-vanity-plate-lol-oil-1446074043

Sattuipas kilpi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s