Kaupunginhallitus 25.9.2017

Tärkeimpiä asioita hallituksesta:
3 Kaavoitusohjelma vuosille 2017-2021 

Kaavoitushankkeita on menossa useita, ja hyvä niin. Kaavoitusarkkitehti esitteli tilannetta. Useimmat hankkeet liittyvät teiden varsien alueiden elinkeinotoimintaan tai Marttisen saaren kehittämiseen. Kaikki, mitä on tehtävissä paikkakunnan kehittämiseen, on tehtävä. Yritystä ja ideoita virkamiehillä on.
6 Teknisen osaston hankemäärärahan muutokset 

Poliklinikan remontti oli mennyt yli budjetin. Kovin usein näin julkisessa rakentamisessa käy. Neuvolan ja työterveyshuollon remontti on seissyt ja se ei ole kuluttanut tämän vuoden rahojaan kokonaan, joten siirrettiin sieltä rahaa poliklinikan remontin nimiin. Pidin itse puheenvuoron neuvolan ja työterveyden remontin pikaiseksi eteenpäin laittamiseksi.
7 Tilapalvelun työohjelman muutokset sekä määrärahan
siirtoesitykset vuodelle 2017

Edellisen pykälän kaltaista rahan siirtelyä paikasta toiseen. Nyt kiirehditään Nallelan rivitalojen erilaisia remontteja ja Inkan vanhan tehtaan lämmitysjärjestelmän uusimista siirtämällä käyttämättömiä rahoja muualta.

Pidin puheenvuoron maalämmön selvittämisen puolesta Inkan tapauksessa. Jos Vanhan tehtaan ajatellaan olevan käytössä edes 20 vuotta tästä eteenpäin, mikään muu ratkaisu ei todennäköisesti ole kilpailukykyinen, ilmastovaikutuksista puhumattakaan. Asiaan perehtymättä väittäisin, että maalämpöjärjestelmä kannattaisi vaikka hankkia velaksi, sen tuomat säästöt melkein varmasti kuittaisivat korot ja lyhennykset 5-10 vuodessa. Näin tilanne on suurenpuoleisissa omakotitaloissa ja rivitaloissa. Matalat korot vain korostavat tilannetta.
8 Virtain kaupungin omistamien asuinkiinteistöjen
käyttökustannusten alentaminen

Tekninen lautakunta oli tuonut hallituksen listalle suunnitelman Martintie 2:n kerrostalon purkamisesta. Tarkemmin tutkittuna asia kyllä kuuluu lautakunnan toimivaltaan, joten merkitsimme vain tiedoksi.

Kaupungin vuokra-asunnoissa ja kaupungin omistaman Virtain Vuokratalot -yhtiön vuokra-asunnoissa on paljon tyhjiä asuntoja ja remontointiinkin pitäisi olla varaa. Tiivistäminen ja yhden kerrostalon kustannuksissa säästäminen on otettu tämän vuoksi toimenpiteeksi.

 

9 Lisämääräraha menokohdalle työllisyystyöt 

TE-keskus oli myöntänyt tälle vuodelle palkkatukipäätöksiä niin paljon, että on mennyt budjetti näiltä osin yli. Päätettiin myöntää tälle vuodelle lisämäärärahaa.

Tämä ylitys ei ole kauhean haitallinen asia, onhan saatu ihmisiä työllistettyä jollain tavalla. Yleinen työllisyyden paraneminen saattaa ensiksi vuodeksi jonkin verran vähentää palkkatuen tarvetta. Palkkatukea myös rajoitetaan ensi vuodeksi kaupungin toimesta.

 

12 Ruoveden kunnanhallituksen esitys Keiturin Soten osakkeiden
ostamisesta

Nimettiin neuvotteluryhmä asiaa hoitamaan. Koska kaupunki on neuvottelutilanteessa, asia ei ole julkisesti puitava.
13 Virtain kaupungin edustajan nimeäminen
Pori-Parkano-Virrat-Haapamäki raideliikennekäytävän
työryhmään

Reijo Koskela, varajäsenenä Johanna Lamminmäki, jatkaa ryhmässä, joka on jo loppuraporttinsa tehnyt. Olisi hienoa, jos junarata voisi joskus tulla käyttöön, mutta aika epätodennäköiseltä näyttää. Radan käyttöönotosta on tehty loppuraportti, joka on Pirkanmaan liiton sivuilla. Sieltä voi tutustua tarkemmin, paljonko tämän laskettaisiin maksavan.

Vastaus on, että niin paljon, että hanke on kannattava ainoastaan, jos tarkastelunäkökulmaksi otetaan koko Suomen rahtiliikenteen logistiikka ja vertaillaan vaihtoehtoisien ratkaisujen hintoja esim. Tampereen ratapihan ruuhkautumisen hoitamiseen. Kysymys on siis mitä suurimmin valtakunnanpoliittisesta ratkaisusta.

http://www.pirkanmaa.fi/wp-content/uploads/PPH-loppuraportti01022017-2.pdf

 

19 Keskuskeittiön vaihtoehtoinen sijoituspaikka

Tekninen johtaja ja kaupunginjohtaja esittelivät näkemyksiään keskuskeittiön paikasta, koska valtuusto edellytti uutta tarkastelua vanhan sairaalan paikan suhteen.

Päädyttiin terveyskeskuksen ja vanhainkodin väliin. Aimo Mäkinen teki esityksen vanhan sairaalan kohtaan rakentamisesta, mutta kukaan ei kannattanut sitä.

Kumpikaan paikka ei olisi ollut kaikin puolin hyvä ratkaisu, ja kumpaakin olisi ollut vaikea kehua. Asiat ovat yksinkertaisia lähinnä poliitikkojen fb-sivuilla, joissa jostain syystä ollaan aika paljon oikeassa 😀

Joka tapauksessa uusi keskuskeittiö tarvitaan. Vanhan sairaalan paikan suurin ongelma olisi ollut pitkä ja työläs ruoan kuljetus, joka olisi henkilökunnan arvion mukaan vaatinut ainakin osa-aikaisen työntekijän lisää. Vuosikustannukset olisivat siis kasvaneet.

Lisäksi tilanne on se, että kouluhankkeen eteenpäin vieminen vauhdilla vie nyt todella paljon resursseja kaupungin johdolta ja tekniseltä osastolta. Eläinlääkäreille ei ollut osoittaa heti tiloja. Keittiötoimittajat eivät olleet valmiita laskemaan hintaa uudelle paikalle rakennettaessa. Uusi kilpailutuskierros olisi saattanut tuottaa voittajana paikalla rakennettavan vaihtoehdon, joka olisi taas venyttänyt aikataulua, yli myös maakuntauudistuksen ruokahuollon suunnittelun aloittamisen. Kukaan ei voi myöskään kieltää, että hinta olisi voinut myös olla korkeampi uudessa kilpailutuksessa, koska noususuhdanne on päällä.

En olisi ollut kumpaankaan ratkaisuun täysin tyytyväinen, mutta ainakin nyt päästään keskittymään isoihin asioihin. Tehty ratkaisuhan ei estä vanhan sairaalan purkamista. Ehditäänpä nyt myös kunnolla miettiä, mitä siihen halutaan. Paikka on kuitenkin Rantatiellekin näkyvä, aikoinaan valittu paraatipaikka.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s