Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoroni budjettivaltuustossa

Arvoisat valtuutetut,

nousukausi näyttää viimein alkaneen. Yhteisöverotuotot ovat koko Suomessa nousseet 26 prosenttia edellisestä tilastointivuodesta, yhteisöveroprosentin laskusta huolimatta.

Kaikki ei selity Supercellin asioilla, vaan ilmeisesti verokertymä voi kasvaa veroprosenttia laskemallakin. Ehkä tulosta kannattaa näyttää Suomessa. Tai sitten kasvu on hyvinkin vahvaa.

Kertaluontoiset erät ja kirjaukset purkamisista vetävät ensi vuoden talousarvion alijäämäiseksi, kuten myös todennäköisesti tämän vuoden tilinpäätöksen. Syyt tietäen ratkaisu pitää veroprosentit ennallaan on perusteltu.

Maakuntauudistus toteutuessaan muuttaa kunnan tulo- ja menopohjat tavoilla, joita emme vielä täysin tiedä.

Muutama asia kuitenkin pysyy. Viime vuosina tuloveropohja on Virroilla rapautunut lähes kolmen prosentin vuosivauhtia. Kun vielä Suomen mittakaavassa paikkakunnan ansiotaso on alhainen ja vähennykset monista syistä ovat suuret, tuloveron korottaminenkaan ei tehos yhtä paljon kuin monissa muissa kunnissa.

Nämä faktat eivät muutu, vaikka maakunta veisi siivun veroista. Ne muuttuvat, jos työllisyys nousee tai työn tuottavuus nousee.

Virroilla asuvien työllisten määrä on suurin haasteemme. Työllisten määrä on työttömyysprosenttiakin tärkeämpi mittari kaikkien ratkaisujen merkittävyydelle.

Kun nousukausi näyttää alkaneen, kaikin mahdollisin tavoin on myös huolehdittava, että työvoiman saatavuus ei olisi pullonkaula nousulle.

Toivottavasti työllisten määrä saadaan riittävän hyvälle uralle. Muutoin tuloverot käyvät ennen pitkää tehottomiksi, mikä johtaisi pohtimaan muita ratkaisuja budjetin pitämiseen linjassa.

Elinkeino-ohjelmassa ja strategian luonnoksissa on oikeansuuntaisia ajatuksia.

Pitkällä aikavälillä näen tulevaisuutemme hyvänä. Olemme korkean teknologian yhteiskunta. Asutamme viileää, viljelyskelpoista, puhdasvetistä, harvaan asuttua aluetta, keskellä uusiutuvia luonnonvaroja.

Vähänkään pidemmälle katsoen – ajassa tai maantieteellisesti – meillä on mahdollisuuksia, joita emme vielä näe. Meillä on tulevaisuus ja toivo!

Virrat_-_beach_2

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s